بانکداری نوین – یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در شرایطی که فعالان بازار انتظار افت بیشتری را ندارد، تحریک تقاضا، بستههای حمایتی و تزریق نقدینگی میتواند بورس را به سمت مثبت سوق دهد.
به گزارش پایگاه خبری بانکداری نوین از سازمان بورس و اوراق بهادار، «مهدی سوری» در ارزیابی خود از شرایط بازار و پایین بودن احتمال ریزش سنگین بورس اعلام کرد: به طور کلی، زمانی که فعالان بازار انتظار ریزش شدیدی را نداشته باشند، بازار میتواند خوشبینانهتر به کار خود ادامه دهد.
وی با اشاره به اینکه در برخی مواقع، نگاه بازار به موضوع برجام مثبت و در مواقع دیگر منفی بوده است، عنوان کرد: در حال حاضر نگاه بازار بر برجام مثبت است، زیرا فعالان بر این باورند که در صورت ایجاد روابط با کشورهای دیگر، شرکتها برای فروش محصولات، تامین تجهیزات مورد نیاز برای اورهال و طرحهای توسعهای خود و همچنین انتقال پول به داخل کشور، شرایط بهتری را میتوانند تجربه کنند.
سوری در پاسخ به این سوال که متغیرهای بنیادی بازار در چه وضعیتی به سر میبرند، افزود: در بازار سرمایه مهمترین متغیر، متغیر P/E است. به طور عموم، هر زمانی که P/E بازار زیر عدد ۶.۳ بوده، پایدار نمانده و بالای ۸ و ۸.۴ هم جزو نقاطی بوده که هر زمان P/E آنجا رفته، دچار مشکل شده است.
سوری تصریح کرد: در حال حاضر P/E بازار حدود ۶.۹ است، یعنی اگر بخواهیم بدترین سناریو یعنی کف شاخص کل را حدود ۱.۳۴۰ میلیون واحد در نظر بگیریم، این بدترین انتظاری است که اهالی بازار دارند و از آن طرف در قیمتهای بالاتر هم اگر P/E را بالای ۸ در نظر بگیریم، به عددی چون ۱.۶۸۰ میلیون واحد میرسیم و اگر سناریو خوشبینانهتر شود، این عدد به حدود تراز ۱.۷۶۰ میلیون واحد افزایش پیدا خواهد کرد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره نسبت P/S و اینکه تا چه اندازه در تحلیل سرمایهگذاران میتواند مهم باشد، بیان کرد: در مورد نسبت P /E میتوان استراتژیهای سادهای برای سرمایهگذاران تازهکار طراحی کرد که سطح ریسک خود را در بازار بشناسند و ضرر نکنند اما نگاه به نسبت P/S به این سادگی نیست. یکی از اشتباهاتی که در نسبت P/S اتفاق میافتد مقایسه P/S شرکتها و صنایع مختلف با یکدیگر است.
وی اضافه کرد: برخی از صنایع بر اساس ذات خود P/S پایینی همانند پالایشگاه دارند ولی شرکتهای پتروشیمی عموماً P/S بالاتری دارد، زیرا وقتی این P/S با حاشیه سود ترکیب میشود دارای معنا است.
سوری در پاسخ به این سوال که بزرگترین مشکل امروز بازار سرمایه چیست، اظهار کرد: از دست رفتن اعتماد عمومی، سرمایه اجتماعی و نگرانی از وضعیت قیمتهای جهانی از جمله این مشکلات است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در شرایطی که بازار سرمایه انتظار افت بیشتری را ندارد، تحریک تقاضا، بستههای حمایتی و تزریق نقدینگی میتواند بورس را به سمت مثبت سوق دهد.
وی با بیان اینکه تمایل به سرمایهگذاری در کشور کاهش یافته است، عنوان کرد: این امر تهدید بزرگی است و ما همیشه نگران خروج پول در کنار خروج استعدادها هستیم.