واردات شمش طلا با اختصاص ۲.۵۴ درصد از ارزش کل واردات کشور در ۹ ماهه سال جاری رتبه چهارم اقلام عمده کالاهای وارداتی کشور را به خود اختصاص داد.
هدف از عرضه طلا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، جلوگیری از قاچاق و استفاده از طلا برای صنعت است تا حتی اگر خروج طلا صورت میگیرد، به صورت صادرات جواهرات و با ارزش افزوده باشد
از این رو امروز اولین جلسه حراج شمش طلا به صورت حضوری برگزار میشود. این شمشها یک کیلویی هستند و عرضهکنندگان تمام افراد از جمله واردکنندگان طلا از طریق رفع تعهد ارزی خواهند بود. متقاضیان طلا نیز رسته تولیدکنندگان در صنف جواهر و بانکها هستند و همچنین بانک مرکزی نیز بهعنوان بازارگردان در طرف عرضه و تقاضا حضور خواهد داشت.
به گفته علی سعیدی – مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران – قیمتی که در مرکز مبادله ایران مبنای مبادلات طلا خواهد بود، مبتنی بر عرضه و تقاضا است و مبادلات بر اساس پیشنهاد قیمت از سوی خریداران و پذیرفته شدن آن از سوی فروشندگان خواهد بود؛ البته قیمت معاملات طلا در مرکز مبادله ایران به قیمتهای روز نزدیک است.
پیش از این نیز اوراق گواهی سپرده کالایی بر مبنای شمش طلا در بورس کالا عرضه شده بود که بهدلیل مزایایی از جمله معاف از مالیات بودن و نداشتن ریسک نگهداری فیزیکی طلا و نگرانی از گم شدن و سرقت آن و اینکه میتوان از آنها برای وثیقه بانکی استفاده کرد، مورد استقبال قرار گرفته بود.